Social Icons

April 21, 2010

Muslimah Sejati


Seorang gadis kecil bertanya ayahnya, Ayah ceritakanlah padaku perihal muslimah sejati?” Si ayah pun menjawab, “Anakku,seorang muslimah sejati bukan dilihat dari kecantikan dan keayuan wajahnya semata-mata.Wajahnya hanyalah satu peranan yang amat kecil,tetapi muslimah sejati dilihat dari kecantikan dan ketulusan hatinya yang tersembunyi. Itulah yang terbaik”. Si ayah terus menyambung, “Muslimah sejati juga tidak dilihat dari bentuk tubuh badannya yang mempersona,tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya yang mempersona itu”.

“Muslimah sejati bukanlah dilihat dari sebanyak mana kebaikan yang diberikannya ,tetapi dari keikhlasan ketika ia memberikan segala kebaikan itu.Muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.Muslimah sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa,tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara dan berhujah kebenaran”. Berdasarkan ayat 31,surah An Nurr,Abdullah Ibnu Abbas dan lain-lainya berpendapat, “Seseorang wanita Islam hanya boleh mendedahkan wajah,dua tapak tangan dan cincinnya di hadapan lelaki yang bukan mahram”. (As Syeikh Said Hawa di dalam kitabnya Al Asas fit Tasir).

“Janganlah perempuan -perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga menghairahkan orang yang ada perasaan dalam hatinya,tetapi ucapkanlah perkataan yang baik-baik”. (surah Al Ahzab:32). “Lantas apa lagi ayah?”sahut puteri kecil terus ingin tahu. “Ketahuilah muslimah sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian grand tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya melalui apa yang dipakainya. Muslimah sejati bukan dilihat dari kekhuwatirannya digoda orang di tepi jalanan tetapi dilihat dari kekhuwatirannya dirinyalah yang mengundang orang tergoda”.

“Muslimah sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani tetapi dilihat dari sejauh mana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa redha dan kehambaan kepada TUHAN nya,dan ia sentiasa bersyukur dengan segala kurniaan yang diberi.Dan ingatlah anakku muslimah sejati bukan dilihat dari sifat mesranya dalam bergaul tetapi dilihat dari sejauh mana ia mampu menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul”.

Setelah itu si anak b'tanya, "Siapakah yg memiliki ciri2 seperti itu ayah?.Bolehkah saya m'jd sepertinya?Mampu dan layakkah saya ayah?".Si ayah memberikan sebuah buku dan berkata,"Pelajarilah dan contohilah mereka!Supaya kamu b'jaya nanti.InsyaAllah kamu jg boleh m'jadi muslimah yg sejati dan wanita yg solehah kelak, malah semua wanita boleh".Si anak pn segera mengambil buku t'sebut lalu terlihatlah sebaris perkataan yg b'bunyi ISTERI RASULULLAH S.A.W.

Daripada Ummu Salamah, isteri Nabi Muhammad s.a.w, katanya (di dlm sebuah hadis yg pnjg): Aku b'kata, "Wahai Rasulullah! Adakah wanita lebih baik atau bidadari?" Baginda m'jawab," Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yg zahir lebih baik daripada yg batin." Aku b'kata, " Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu?" Baginda m'jawab," Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kpd Allah S.W.T, Allah akn memakaikn muka-muka mereka dgn cahaya dan jasad merea dgn sutera yg b'warna putih, berpakaian hijau dan b'perhiasan kuning...(hingga akhir hadis)" (Riwayat Al-Tabrani)
5 coretan hati:

ayunni said...

ASSALAMULAIKUM,adek2,teruskan usaha membela agama ALLAH..aKAK DOAKAN ADEK2 DPERMUDAHKAN JALAN DAN SENTIASA DIBERKATI ALLAH

Chinta Lavender said...

alhamdulillah ~

tuti sukarti said...

Pa xg hruz q lakukn jika hti kta sdang tdk brsrah dri n ingat kpda Allah. .

Anonymous said...

Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing-masing beredar pada garis edarnya. (21:33)

Alya Azman said...

Alhamdulillah. Allah Maha Besar..