Social Icons

July 6, 2010

Sebelas Golongan yg Celaka


FIRMAN ALLAH SWT YANG BERMAKSUD :

" IAITU MASA DITIUPKAN SANGKAKALA, LALU KAMU DATANG BERPUAK-PUAK (KE PADANG MAHSYAR)."
( SURAH AN-NABA' : 18 )

DIRIWAYATKAN BAHAWA AYAT TERSEBUT DI ATAS PERNAH DITANYAKAN OLEH MUAZ, KATANYA : " YA RASULULLAH, APA MAKSUD DARI AYAT INI? " MAKA RASULULLAH S.A.W. MENANGIS SEBELUM MENJAWAB PERTANYAAN TERSEBUT KERANA INILAH YANG SELALU DITAKUTKAN OLEH BAGINDA. LALU BAGINDA MENJAWAB :

" YA MUAZ, UMATKU KELAK APABILA BANGKIT DARI KUBUR AKAN MENJADI 12 GOLONGAN. 11 GOLONGAN AKAN MEMASUKI NERAKA DAN HANYA 1 GOLONGAN SAHAJA YANG AKAN MEMASUKI SYURGA. ADAPUN 11 GOLONGAN YANG AKAN MEMASUKI NERAKA ADALAH SEPERTI BERIKUT :

1. MEREKA YANG TIDAK MEMPUNYAI KAKI DAN TANGAN. INI KERANA SUKA MENYAKITI HATI TETANGGA.

2. MEREKA YANG MENYERUPAI BABI. INI ADALAH BALASAN BAGI ORANG YANG SUKA MELENGAH-LENGAHKAN SOLAT LIMA WAKTU.

3. MEREKA YANG PERUTNYA BESAR SEPERTI GUNUNG DAN DIPENUHI DENGAN ULAR DAN KALA. INI ADALAH BALASAN BAGI ORANG YANG ENGGAN MENGELUARKAN ZAKAT.

4. MEREKA YANG MENGELUARKAN DARAH DARI MULUTNYA. INI ADALAH BALASAN BAGI MEREKA YANG BERDUSTA.

5. MEREKA YANG SELURUH BADANNYA BERBAU BUSUK. INI ADALAH BALASAN BAGI MEREKA YANG MENCARI KEUNTUNGAN DALAM JUAL BELI ATAS PENIPUAN.

6. MEREKA YANG DICINCANG-CINCANG PADA TENGKUK DAN BAHU. INILAH BALASAN BAGI MEREKA YANG MENYAKSIKAN MAKSIAT ATAU PERBUATAN JAHAT.

7. MEREKA YANG KELUAR DENGAN TIDAK BERLIDAH DAN KELUAR NANAH DAN DARAH DARI MULUT. INI BALASAN BAGI MEREKA YANG TIDAK MAHU MENYAKSIKAN KEBENARAN.

8. MEREKA YANG KELUAR DALAM KEADAAN TERBALIK IAITU KEPALA DI BAWAH DAN KAKI DI ATAS. INI ADALAH BALASAN BAGI MEREKA YANG BERZINA SERTA MATI SEBELUM BERTAUBAT.

9. MEREKA YANG BERWAJAH HITAM, BERMATA BIRU DAN PERUTNYA PENUH API. INI BALASAN MEREKA YANG MAKAN HARTA ANAK YATIM SECARA ZALIM.

10. MEREKA YANG KULITNYA PENUH KUDIS DAN PENYAKIT LAIN YANG MENJIJIKKAN. INI ADALAH BALASAN BAGI MEREKA YANG BERANI MELAWAN KEDUA IBU BAPA.

11. MEREKA YANG BUTA MATA DAN HATINYA, GIGINYA SEPERTI TANDUK, BIBIRNYA MENJUNTAI HINGGA KE PERUT, DARI PERUT DAN PAHANYA MENGELUARKAN KOTORAN. INI ADALAH BALASAN BAGI MEREKA YANG MEMINUM MINUMAN KERAS.

HANYA SATU GOLONGAN YANG SELAMAT DAN AKAN MASUK KE DALAM SYURGA IAITU :

" MEREKA YANG WAJAHNYA BAGAIKAN BULAN PURNAMA, BERJALAN DI ATAS TITIAN MUSTAQIM LAKSANA KILAT. INI ADALAH BALASAN BAGI ORANG YANG BERAMAL SOLEH DAN MENJAUHI MAKSIAT SERTA MENDIRIKAN SOLAT LIMA WAKTU( X MELENGAH2 KAN SOLAT ) DAN MATI DALAM KEADAAN BERTAUBAT. " SEMOGA KITA SEMUA T'GOLONG DLM GOLONGAN INI KELAK.AMINN YA RABBAL A'LAMIN.. :)

0 coretan hati: